Recipe // strawberry-redcurrant pie

De siste dagene har jeg hatt så lyst til å lage en deilig og frisk bærpai, men glemmer hele tiden å kjøpe bær i butikken. Men i dag tidlig, når søstern stakk innom, gikk vi ut i hagen for å se om vi hadde noen brukende bær selv. Og se, store rabarbra og mange mange ripsbærbusker! (Har mamma “glemt” å fortelle meg om denne nydeligheten med vilje mon tro?) Vi plukket noen kopper og marsjerte inn for å lage pai. Jeg vet at det er jordbær og rabarbra som er mest vanlig å bruke sammen i en slik pai, men jeg ville veldig ha ripsbær i dag. Så jeg hentet opp en pose med fryste jordbær fra frysen og puttet dem i mikroen et par minutter. (Rabarbraen sparer jeg til senere i dag tenker jeg.) Sluttresultatet: en deilig og frisk bro mellom søtt og surt!

THIS IS WHAT YOU NEED:
Bunndeig: 150 g smør, 2 ss sukker, 4 dl hvetemel.
Bærblanding: mye rips og jordbær (tilsett 4ss sukker)
Toppdeig: 70 g mel, 70 g sukker, 70 g smør

THIS IS WHAT YOU DO:
Smuldre sammen smør, sukker og hvetemel til bunndeigen. Dekk paiformen og litt oppover kantene med deig.

Rens rips og jordbær, tilsett 4 ss sukker og hell over paibunnen.


Lag paibunn #2, toppbunnen. Bland de tre ingrediensene og kna sammen til en deig du kan arbeide med (ikke klissete med andre ord). Bruk kjevle og kjevle deigen tynn og skjær så i tynne remser. Dekk paien med disse remsene slik at du får et fint pailokk. (Dette er ikke jeg verdens beste i, dere klarer det sikkert bedre enn meg.)

Stek i ovnen på 225 grader i ca 25 minutter. Voila! En himmelsk pai med en salig blanding av søtt og litt surt. Heaven.

I have been so anxious to make a fresh and delicious berry pie these past couple of days, (too much cheesecake and chocolate lately), but I cant seem to remember to buy any berries at the market when I am there. So this morning, when my sister popped in,  we went out to the garden to see if there were any berries we could use. And behold, there – without us knowing it – were huge rhubarbs and lots and lots of reccurrant trees. (It’s my mom’s garden, and she obviously “forgot” to tell us about this amazingness.)Although I know it is most common to make strawberry-rhubarb pies, I really wanted to try something new. So I made a delicious pie dough and took a bag of frozen strawberries out of the freezer. I put the strawberries in the microwave for a couple of minutes just to soften them up a bit, and then I got started. (The rhubarbs I’ll save for later today.) The result: a delicious bridge between sweet and sour! 

THIS IS WHAT YOU NEED:
Bottom dough: 150 grams of butter, 2 tablespoons of sugar, 1,5 cups of flour. 
Berries: lots of redcurrant and strawberries (add 4 tbsp of sugar)
Top dough: 70 grams of flour, 70 grams of butter, 70 grams of sugar.

THIS IS WHAT YOU DO:
Crumble the ingredients for the bottom pie dough together and cover the pie dish with it. Rinse your berries and slice the strawberries if necessary, add 4 tablespoons of sugar and pour it over the bottom dough. Make the top dough, roll it out and cut it into 10-12 strips. Assemble the top lid of the pie, and trim the ends of the strips. (I am not very good at that – yet! – so you will probably do a better job than me.) Bake 20 minutes at 400 degrees (fahrenheit). Look after it a couple times so it does not burn. Eat either alone, with ice cream or vanilla sauce. Delish! And so fresh.. :) 

%d bloggers like this: