life // christmas workshop + caramel recipe

People, I’ve been bitten by the christmas spirit. I’ll wait a while longer with the christmas decorations, garlands and wreaths and stuff,  last night I had quite a little workshop with my sister Kamilla and close friends Solveig and Vilde. There was glitter all over the kitchen. Get the picture? We made lots of cards, caramels, and some christmas deco. The conditions were.. quite weird. (I am blessed with amazing friends.) Keep scrolling to see some pictures and a kick-ass caramel recipe!

Folkens, jeg har blitt bitt av julestemningen. Jeg venter litt lenger med julepynt, vimpler og kranser og sånt, men i går kveld hadde jeg, søstern og to venninner en skikkelig workshop. Glitter over hele kjøkkenet. Skjønner? Vi lagde kort, karameller og litt julepynt. Det var ganske spesielle tilstander ute og går. (Jeg har blitt skikkelig sentimental i det siste når jeg tenker på hvor mange fantastiske venner jeg har.) Rull nedover for å se bilder og en nydelig karamell-oppskrift!

This stuff is about to become all kinds of papery goodness!

It seriously felt like we would never finish chewing on these babies..


Halfway there…
The fourth sister in our family – Solveig – giving me her prettiest smile.
Julebrus. NOT your average soda.
And for the sugary caramel-goodness you need:

50 grams of butter (50 g smør)
250 grams of syrup (250 g lys sirup – halv boks)
3 dl whipping cream (3 dl kremfløte)
3 dl sugar (3 dl sukker)
1.5 tsp vanilla-flavored sugar (1.5 ts vaniljesukker)

Melt the butter in a large casserole at about 950°C (4 out of 6 or so). Pour in the syrup and the whipping cream, blend and add the sugar and vanilla-flavored sugar. Stir until the sugar has completely dissolved. The minute it starts boiling, stop stirring. Let it boil for 15 minutes – the time is very important! And remember; do not stir. Pour the caramel over and baking sheet and let it cool for a while. Mmm, gooey and perfect caramel!

Smelt smøret i en stor panne på ca 950°C (grad 4 av 6). Hell over sirup og kremfløte, bland og tilsett sukkeret og vaniljesukker. Rør til sukkeret har løst seg helt opp. Kok opp. Med en gang det koker må du slutte å røre. La det fosskoke i 15 minutter – veldig viktig at det er riktig tid! Ha alarmen klar. Hell karamellen over på bakepapir og sett til avkjøling. Mmm, seig og perfekt karamell!

%d bloggers like this: